Sometimes I feel – III

Posted at november 29, 2011 by

Frank Post > ‘Onderaards’ kent men in de pop een geheim netwerk. Een netwerk van oefenruimtes. Niet per se onder de grond, hoewel ze zich vaak in kelderruimtes bevinden. Ook bovengronds hebben oefenruimtes iets van ‘geheime cellen’: meestal klein en bedompt en geblindeerd. Dat is natuurlijk voor een deel te verklaren uit de omstandigheid dat er een onvoorstelbare bak herrie gemaakt wordt in die ruimtes en daar wil je de buitenwereld niet mee lastig vallen. Isoleren dus. En dat doe je het makkelijkst in kelders en (omdat oefenen ook niet te duur moet worden) in kleine kamertjes in oude woonpanden die volledig dicht zitten en met dubbele deuren voor elk kamertje.

Maar er zit aan dat geïsoleerde ook een element van gezochte geheimzinnigheid en onttrekking. Je ziet dat ook aan namen van oefenruimtes: het Speelonk, Waterfront (R.I.P.), de Beuk, de Frikandel. Het is allemaal een beetje onnetjes en tegendraads. Toch vervult het merendeel van de oefenende muzikanten in het dagelijks bestaan een keurige bovengrondse maatschappelijke positie. Van vastgoedontwikkelaar tot communicatiedeskundige en van rechtenstudent tot horecamedewerker. Allemaal keurige harde werkers.

Maar in de oefenruimte laat men zich gaan. Ook daar gaat het hard, maar iets té hard. Men oefent veelal met oordopjes in. Anders kun je natuurlijk ook niet oefenen voor een optreden: daar zal het ook hard gaan, dus kun je bij de voorbereiding niet zachtjes spelen want dan weet je niet hoe het straks zal klinken. Toch zit er ook een andere, niet functionele kant aan de hardheid. Je bent even volledig omsloten door je eigen geluidsbubbel in je eigen geblindeerde miniuniversum. Om het filosofisch uit te drukken: je bent samen even een monade, een schuimbelletje.
Dat samen krijgt dan ook iets raars. Het is een drukketel. Vandaar ook dat bandleden vaak een vreemde ongebalanceerde verhouding tot elkaar hebben. Je weet vaak bijna niets van elkaar, maar bent elkaars vehikel voor momenten van alomvattende intimiteit. Vreemde liefde, pop.

Category : Column