Daar toerist, hier Portugese

Posted at april 26, 2011 by

Bert Steenbeek > Mini-interview

Mijn naam is Hanan Salhi, derdejaars MWD en stagiair bij een beschermde woonvorm van de Stichting Pameijer. Wij ondersteunen mensen met een dubbele diagnose: verslaving en psychiatrie, die zelfstandig wonen in een Rotterdamse wijk.

Ik ben geboren en getogen in Zwijndrecht, maar ik heb een hechte band met de Marokkaanse stad Taza waar mijn ouders vandaan komen. We gaan er elke zomer naartoe. Puur om bij de omvangrijke familie van mijn moeder te zijn. En elk jaar ben ik weer helemaal weg van het bezoek aan de druipsteengrotten en van de tochten in de bergen van de Midden-Atlas. Het is wel dubbel: daar ben ik een toerist en hier zien ze me meestal voor een Portugese aan.

Het sociale is me met de paplepel ingegoten, ook door het geloof: je deelt met de armen, de gebrekkigen en de ongelukkigen. Mijn beroepskeuze is dus geen toeval.

De kracht van Nederland is de openheid: je kunt vrij over de dingen praten, ook over het hebben van een vriend bijvoorbeeld. Ik heb het geluk dat mijn ouders ook open zijn. Dat kan van veel Marokkaanse families niet gezegd worden.

Ik zou wensen dat Nederland over enkele jaren vooroordeelvrij is. Al die algemeenheden over islam en Marokkanen. Ervaar het zelf en geef dan pas een oordeel.

Category : Interview