Bin Bade en Tora Boring: de verbeelding aan de macht

Posted at mei 26, 2010 by

Politiek, oorlog, afval, internet, seks, veelkleurigheid, discriminatie, humor, hiphop, verbroedering, religie – al deze elementen mixt David Bade in zijn van energie uit elkaar spattende werken door elkaar.

Afval
De op Curaçao geboren en nu in Zaandam werkende kunstenaar Bade heeft tot eind juni een grote tentoonstelling in het GEM (Museum voor Actuele Kunst, naast het Gemeentemuseum) in Den Haag.
De tentoonstelling heet ‘Catch of the Day’. Bade probeert elke dag te zien als een vistochtje en elke dag vangt hij wel iets: een mooi stuk afval, een nieuw idee, een toevallig opgevangen gesprekje tussen twee vrouwen op de markt, een flard van een tv-programma.
Hiervan maakt hij krijt- en houtskooltekeningen, schilderijen of ‘beelden’. Geen beelden in de traditionele zin, van hout of marmer, maar samengesteld uit allerlei gevonden materiaal: lege flessen, stukken hout, een milkshakebeker, oude schoenen, piepschuim.
Vaak kiest hij er voor om met anderen iets te maken. Meestal mensen die min of meer aan de rand van de maatschappij staan: psychiatrische patiënten, gehandicapten, arme wijkbewoners of scholieren uit het praktijkonderwijs. Hij ziet kunst als een middel tot verbroedering.
Zijn sociale engagement spreekt ook uit het feit dat hij in geboorteplaats Willemstad het Instituto Buena Bista (IBB) heeft opgericht, een academie voor jong talent.

Pupu
In Den Haag valt veel te zien, en veel te lachen ook. Bijvoorbeeld om het beeld Pupu, uit 1997. Je ziet een bruin, naakt mannetje voorover gebukt zitten op een kapotte, blauwe emmer – in gedachten verzonken, refererend aan De Denker van Rodin, maar eigenlijk ook gewoon poepend. In een interview verklaart Bade dat hij op de wc altijd de beste ideeën krijgt. Het gewone en het verhevene liggen bij hem dicht bij elkaar.
Ook de teksten die hij veelvuldig in zijn schilderijen en tekeningen verwerkt, zitten vaak vol grappige woordspelingen en rijm: ‘niet klagen, maar dragen’, ‘Bade geeft genade’, ‘Tora Boring’. Maar het is niet alleen lollig en gratuit. Hij wil de toeschouwer tot denken aanzetten, ze betrekken bij de maatschappij. Dit doet hij onverschrokken, met enorm veel energie en levenslust.
Misschien minder overweldigend en zeker minder geladen dan Folkert de Jong (recentelijk te zien geweest in het Groninger Museum met ‘Circle of Trust’) waar zijn werk me soms aan deed denken, maar even energiek en op een bepaalde manier menselijker, gevoeliger.
Hij spot en provoceert, maar altijd met de oprechte bedoeling mensen wakker te schudden en samen te brengen.

Pietje Bell
Bij de tentoonstelling is een uitgebreide en mooi vorm gegeven catalogus uitgebracht. In deze catalogus noemt Jan Dibbets hem de Pietje Bell van de huidige kunstenaars (Hardeman 2010). Pietje Bell – een kwajongen met een gouden hart dus.


Overzichtstentoonstelling van David Bade
GEM –  Museum voor Actuele Kunst
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag
te zien t/m 27 juni 2010
www.gem-online.nl/

Catch of the Day
Hardeman, D., Stamps, L. & Ven,
J. van den. (2010). Catch of the Day.
Zwolle: Uitgeverij d’jonge Hond

Category : Bespreking