F**k you!

Posted at januari 25, 2011 by

Sometimes I feel

Nog iets opvallends in de top 40? Fuck you. Het is in al zijn eenvoud een aansprekende titel. Voor Cee-lo een uitdrukking van hartenpijn. De droomvrouw is een ‘golddigger’ en de verteller kan haar zich niet veroorloven. Hartenpijn en ‘pijn in mijn portemonnee’ komen samen. Uiterst pijnlijk.
De clip licht de tekst op. Het perspectief draait naar highschool years en college years. Het lijkt alsof Cee-lo ons begoedmoedigend toeknikt: ‘These are just kids, man’. Kinderen mogen anderen nog de schuld geven van de tegenstrijdigheid van hun eigen zielenroerselen: Fuck you!

Kinderen zijn nog geen ‘brave conquerors’ (‘….that war against your own affections and the huge army of the world’s desires’, schrijft Shakespeare in Love’s Labour’s Lost). Kinderen mogen nog verwend zijn.

Cee-lo brengt me op de heel andere muziek van Rage Against The Machine met dezelfde copulatieve verwensing (16 x in het origineel van Killing in the Name). ‘Fuck you, I won’t do what you tell me.’ Het is me uit het hart gegrepen. Doet dat er iets toe? Voor mij wel. Maar het gaat RATM om serieuzere zaken: weigeren om aanwijzingen op te volgen van een uitvoerende macht die zwaar geïnfiltreerd is met ultrarechtse Ku Klux Klan-mensen en die slechts de zittende macht, de elite van ‘chosen whites’, beschermt.

Ondertussen heeft RATM sinds de release in 1992 het nummer bij vrijwel ieder optreden gespeeld. Het lijken wel ‘crowd pleasers’. Populisten, haast. Zij die willen spreken uit naam van ‘het volk’. Hoewel… RATM zou niet in het voorprogramma van Katy Perry gaan staan: niet hun crowd. Het volk bevat verschillende crowds. Dat is onhandig voor populisten, want in strijd met het idee dat ‘het’ volk bestaat. Die moeilijke tegenstrijdigheid in het populistische idee leidt, net als bij Cee-lo’s kinderen, tot behoefte aan ‘fuck you’.

Is een knipoog over eigen roest niet mooier? Bijvoorbeeld Black Eyed Peas in de antirapcliché-rap Let’s get retarded : ‘Get started. Get stupid. …. Transmit hits with no delusion.’ Lijkt me mooier.

Toch ….? Of ….? F …..

Ach, laat nou maar.

Category : Column